Shenszhen

- Tävling i Kina med ett 100 meter högt trähus.

I samarbete med fem internationella kontor efter inbjudan, har vi tävlat om gestaltningen av Tengchuang Future Co nya högkvarter i Shenzhen Bay området i Shenzhen, Kina.


Tengchuang äger flera spelutvecklingsföretag och anordnade 2019/ 2020 en inbjuden projekttävling för gestaltningen av deras planerade 241400 kvadratmeter stora högkvarter. Kvarteret ska innehålla handel, underhållning, visningshallar, laboratorier, studios och kontor samt ett 4-stjärningt hotell.

Ett konsortium lett av Urban Future Organization (UFO) och Erdegard Arkitekter var en av fem grupper som bjöds in för att tävla om uppdraget. Tenchuang önskan var att högkvarteret skulle ligga i framkant av arkitektonisk gestaltning och framför allt skapa en kreativ och attraktiv arbetsplats för deras unga medarbetare och spelutvecklare och även anpassat till deras livsstil. Vi har tagit inspiration från vår skandinaviska bakgrund när det gäller de centrala hållbarhetsaspekterna, kontorsplaneringen samt valet att primärt använda trä i konstruktionen.

I kontrast till Shenzhens glasfasader som gör upplevelsen av staden som grå, har vi tagit inspiration från Kinas tradition av glaserad terrrakotta. De vertikala lamellerna skuggar fasaden och består av kulörta solceller av glas och glaserade keramiska lameller. De stora kontorsplanen varieras genom möjligheten att öppna träbjälklagen vertikalt för kopplingar mellan våningsplanen. Detta möjliggör en öppen och djup kontorsplanering som tillåter flexibla arbetssätt med stor rumslig variation.

Läs mer Mindre

Fakta

Byggnads area: 241400 m2 varav 82145 m2 kontor och 26000 m2 hotell

Beställare: Tenchuang Future Co, Shenzhen, Kina

Arrangör: Shenzhen Ehow R&D Center, Shenzhen, Kina

Arkitekter: Ett samarbete mellan Urban Future Organization och Erdegard Arkitekter, Göteborg

Ansvarig arkitekt urban future organization: Jonas Lundberg

Ansvarig arkitekt Urban Future Organization Shenzhen: Yijing He

Ansvarig arkitekt Erdegard Arkitekter: Charlotte Erdegard

Konstruktion: Andrew Grant, Solid Geometry, London

Träteknik: Daniel Fagerberg, Strömbro Building Workshop, Stockholm

Visualisering: Shenzhen Zhengdong Digital Visualization Ltd., Shenzhen

Modell: Shenzhen, Weichuang Model Design Ltd., Shenzhen